Tuesday, October 13, 2009
Kekejaman Demi Mendapatkan "Foie Gras"
Foie Gras atau lebih dikenali sebagai "Fat Liver " dari itik angsa,dalam melayunya Lemak Hati hasil dari itik angsa.Ia merupakan satu menu makan kategori mewah berasal dan terkenal dari Perancis.Pasti anda merasa bangga sekiranya dapat menikmati hidangan ini dalam restoran mewah tp tahukah anda bagaimana dan dari mana untuk mendapatkan "Fat Liver" ni.
Gambar di bawah ni menceritakan bagaimana ia dihasilkan
menyakitkan...
itik dipaksa makan dengan memasukkan tiub besi ke dalam mulut,
tempat kurungan yg sempit
tak selesa dan tiada kebebasan untuk bergerak dan tiada masa untuk tidur kerana mereka akan dipaksa makan lagi dalam satu2 tempoh yg terdekat.
terpaksa berdiri sepanjang masa menyebabkan kaki bengkak dan menyakitkan.
sungguh kejam dan amat menyedihkan terpaksa hidup dalam keadaan yg menyeksakan.
ada itik2 yg mati kerana tak tertahan dengan keadaan ini dan lihat makanan yg masih lagi penuh dalam mulutnya...
menyakitkan...kesian..
lihatlah perbezaan di atas...yg kanan tu adalah hati itik normal dan yg kiri tu adalah hati itik yg berlemak yg dipaksa makan.Saiznya sungguh luarbiasa besarnya..
inilah hasilnya...demi mendapatkan hasil yg dikategorikan menu mewah ini..
kredit to:funkydowntown.com
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment